Diş Taşı Temizliği


Yazar: Dr. Dt. İhsan YıldırımDiş HekimiİstanbulŞişli • 15 Aralık 2018

Diş etlerinde oluşabilecek travmalar ve kanamalar Diş eti çekilmesine neden olabilir.

Diş taşı temizliği oldukça önem arz eden dişetlerinin sağlığı açısından mutlaka 3 ve 6 aylık periyotlarla gerçekleştirilmesi gereken bir diş bakımı uygulamasıdır. Bu diş bakımı uygulaması mutlaka Diş Hekimi tarafından gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bir hastanın kendi başına evde diş taşlarını temizlenmesi mümkün değildir. Diş taşları oluştuğu vakit ya da oluşmaya başladığı vakitte diş etleri kanama şeklinde kendini belli edecektir. Eğer hasta böyle bir durum ile karşılaşırsa mutlaka bir Diş hekimine başvurarak ağızda oluşan diş hatalarını yani diş taşının temizlenmesi gerekmektedir. Günümüzde diş taşlarının temizliği ultrasonik aletler tarafından Diş Hekimi kontrolünde gerçekleştirilir diş hekimleri ultrasonik aletlerle diş taşlarını temizlediği gibi günümüzde el aletleri ile de diş taşları temizlenebilmektedir.

Diş taşlarını hasta kendisi temizleyebilir mi ?

Diş taşı temizliği mutlaka Diş Hekimi kontrolünde gerçekleştirilmesi gereken bir cilt bakımı işlemidir. Hasta diş hekimine gitmeyip evde kendisi diş taşlarını temizlemeye kalktığında dişetlerine geri dönülemeyecek derecede zararlar verebilir. Diş etlerinde oluşabilecek travmalar ve kanamalar Diş eti çekilmesine neden olabilir. Evde diş fırçası ile ya da iğne ile diş taşlarını temizleme çalışan hastalar oluyor. Bu dişlerin daha fazla zarar görmesine diş etlerinin çekilmesine ve geri dönülemeyecek diş problemlerine neden olabilecek bir durumdur ve son derece zararlıdır.

Diş taşı temizliği ne zaman yaptırmamız gerekiyor ?

Diş taşı temizliği 3 ve 6 aylık periyotlarla Diş Hekimi kontrollerinde temizletmeniz gerekmektedir. Rutin olarak bu kontroller gerçekleştirilmeli periyotlara ile diş taşı temizliği yapılmalıdır.

Diş hekimliğinde diş taşı temizliği

Diş taşı temizliği diş hekimliğinde en rahat ve kolay işlemlerden birisidir yaklaşık olarak 3 ya da 5 dakikalık bir işlem sonrasında diş taşı temizliği gerçekleştirilebilir.

Diş taşı temizliği sırasında canım acır mı ?

Diş taşı temizliğinden önce diş hekimlerine gelen en sık sorulardan birisi de diş temizliği sırasında canım acır mı diş taşı temizliği öncesinden hastaya uygulanacak olan lokal anestezi ya da ağız spreyi ile bölge uyuşturulur. Yapılan işlem sırasında hasta kesinlikle ağrı ve rahatsızlık hissetmez. Diş taşı temizliği sonrasında sıcak ya da soğuk bir şeyler yerken bir miktar sızlama olabilir fakat bu durum birkaç gün içerisinde tamamen ortadan kalkacaktır.

Kaynak

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Makale Etiketleri

Konuyla İlgili Soru Sor

Dikkat: Lütfen interneti tarayıp tele dolandırıcılık/spam yapan kişilerden sakınmak adına kişisel bilgilerinizin güvenliği için telefon numaranız, eposta adresiniz ve benzeri bilgilerinizi soru/cevap alanında yazarak paylaşmayınız.


Sorular

Ziyaretçi: Başak Yalın

Hocam iyi günler. Diş etrafta genel olarak diş taşı temizletmenin sürekli yaptırıldığında herhangi bir zararı var mı?

Ben yaklaşık bir yıllık periyotlarla temizletiyorum. Her gün fırçalamama rağmen tekrar oluşuyor. Bunun önüne geçebilir miyim?

 

12 Mart 2019 Saat: 16:20 • Yanıtla
Editör: Diş Hekimi

Diş hekimi kontrolünde gerçekleştirilen hiçbir işlem dişlerinize zarar vermez. 

18 Mart 2019 Saat: 02:01 • Yanıtla
Ziyaretçi: rukiye kışla

hocam merhaba, diş taşımı kendi,m temizleeye çalışırken 10 dakika civarında süren bir kanama oldu, bu kadar uzun bir kanama normal midir

11 Mart 2019 Saat: 23:59 • Yanıtla
Editör: Diş Hekimi

Bu tür işlemler geri dönülmesi imkansız olan diş travmalarına neden olur ve dişlerin kaybedilmesine neden olur. Diş taşı temizleme işlemleri mutlaka bir diş hekimi tarafından gerçekleştirilmesi gerekmektedir. 

18 Mart 2019 Saat: 02:03 • Yanıtla