20'lik Dişler
20'lik dişler çıkmaya başladıktan sonra çok iyi bir kontrol süreci gerektirir. Çünkü bu dişler çok çabuk çürüyebilen ya da diğer dişlerin yapısını bozabilen dişlerdir.
Yirmilik dişler tüm insanların yaşaması gereken bir süreçtir 20'lik dişler çıkmaya başladıktan sonra çok iyi bir kontrol süreci gerektirir. Çünkü bu dişler çok çabuk çürüyebilen ya da diğer dişlerin yapısını bozan dişlerdir. Yirmilik dişlerin çıkma süreci bazı kişilerde ağrılı olabilir yirmilik dişler yalnızca 20 yaşında çıkan dişler değillerdir 20'lik dişler 17 yaşında çıkmaya başlarlar ve bu çıkma süreci kişinin yaşantısı boyunca sürebilir 20'lik dişler çene kemiği üzerinde kendilerine yeterli alan bulamadıklarından diğer dişleri sıkıştırarak ağrıya neden olabilirler yine yirmilik dişler çene kemiği üzerinde kendilerine yeterli alan bulamazlar ise bölgede gömülü olarak kalırlar.
20'lik dişler ne zaman çıkar ?
20'lik dişler 17 yaşından itibaren çıkmaya başlarlar ve yirmilik dişlerin çıkma süreci kişinin yaşantısı boyunca devam eder bazı kişilerde 20'lik dişler 50 yaşında dahi çıkmayabilir 20'lik dişler Ağızda bulunan üçüncü azı dişler olarak çıkacaklardır.
Yirmilik dişler çok ileri yaşlarda da çıkabilir mi ?
Evet yirmilik dişler kişinin yaşantısı boyunca çıkabilir bu dişler 30 lu yaşlarda çıkabiliyor kırklı yaşlarda da çıkabiliyor bu durum kişinin çene kemiğindeki yeterli alan olup olmadığına bağlıdır. Eğer 20'lik dişler çene kemiği üzerinde kendilerine yeterli alan bulamazlarsa gömülü olarak da kalabilirler.
Yirmilik dişler bazı kişilerde gömülü olarak kalıyor Bunun nedeni nedir ?
20'lik dişler diğer dişlerin konumuna göre çene kemiği üzerinde kendilerine yeterli alan bulamazlarsa gömülü olarak kalırlar gömülü olarak kalan 20'lik dişler yarısı çıkmış yarısı çıkmamış şekilde bölgede görüneceklerdir.
Yirmilik dişler bazı durumlarda birtakım problemler oluşturur bunların nedenleri nelerdir ?
20'lik dişler genellikle ağızda bulunması gereken dişlerdir bu dişler genellikle zararı olmayan dişler olmasına rağmen bölgede çıkarken kendilerine yeterli alan bulamadıklarından diğer dişlere baskı oluştururlar. Bu baskı sonucu dişlerde ağrı oluşur yirmilik dişlerin sorun çıkarmasının bir diğer nedeni de kendilerine çene kemiği üzerinde yeterli alan bulamayan yirmilik dişler bölgede gömülü olarak kalırlar gömülü olan 20'lik dişler üzerinde biriken yemek artıkları zamanla yirmilik dişlerin çürümesine ve iltihaplanması neden olur.
Yirmilik dişler sorun yaratmazsa çekilmesi gerekir mi ?
Yirmilik dişlerin sorun yaratıp yaratmayacağını son olarak Diş Hekimi karar verir diş hekiminiz yirmilik dişin çekilmesi gerektiğini söylüyorsa mutlaka çekilmesi gereklidir. Bunun dışında Doktorunuz 20'lik dişin hakkında herhangi bir karar vermiyorsa yirmilik dişinizin çekilmesine gerek yoktur.
20'lik dişler için bir operasyon gerekli midir ?
Eğer yirmilik dişler bölgede gömülü olarak konumlandıysa cerrahi operasyonla alınması gerekebilir.
Kaynak
- https://www.mouthhealthy.org/en/az-topics/w/wisdom-teeth
- https://en.wikipedia.org/wiki/Wisdom_tooth
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/?term=third+molar+teeth
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5725881/
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
Makale Etiketleri
Konuyla İlgili Soru Sor
Dikkat: Lütfen interneti tarayıp tele dolandırıcılık/spam yapan kişilerden sakınmak adına kişisel bilgilerinizin güvenliği için telefon numaranız, eposta adresiniz ve benzeri bilgilerinizi soru/cevap alanında yazarak paylaşmayınız.
Sorular
Doktora bu sayfada henüz soru sorulmamış. İlk soran siz olmak isterseniz yukarıdaki formu kullanabilirsiniz.